Landscape design ideas from a stylish South Fremantle courtyard
Picture: Supplied

Nestled a couple of blocks back from the South Fremantle waterfront is a little hollow protected from strong winds. It is here that the team from Acanthus Green landscapers have created a peaceful, stylish courtyard that perfectly complements the existing home.

"The owners sought an outdoor area that would suit a casual relaxation spot for two but with the capacity to entertain larger numbers in a casual setting," Acanthus Green head designer Craige Matthews said of the project.

The new two-storey home's contemporary style saw white render and a monochromatic colour scheme dominate, so Mr Matthews wanted the exterior to complement this aesthetic.

The 72sqm courtyard includes a seating area, a small barbecue, storage provisions and a shed.

"The design was really governed by the function of the space and the deck size was dictated by the size of the lounge suite from InWHITE the owners wished to use," he said.

"Raised planters were designed in to create extra seating without the clutter of excess furniture for larger entertaining."

Plants were selected to suit the locale. "They do well in sandy soils, can handle strong winds when they occur and are also low maintenance," Mr Matthews said.

"Boston ivy was used on the walls to soften them and introduce autumn colour, while Chinese star jasmine was used for its fragrance over summer.

"Meyer lemon and Tahitian lime citrus trees were essential for cooking and drinks, along with deciduous trees to create shade in summer while letting winter light in."

Other plantings include purple wisteria, native violet and olive trees.

Crisp white render ties the garden back to the modern look of the house, while an open timber pergola was positioned away from the home to maximise use of the whole courtyard.

"This draws you into the garden from the house, and also create a focal point from within the home," Mr Matthews said. "The pergola gives a certain sense of protection for proper alfresco entertaining without being a solid roof, with the beams offering the opportunity for dramatic lighting."

Lighting from New Zealand company Hunza was chosen for its quality and simple understated design, which is also highly durable.

Existing boundary walls were built from recycled bricks, so recycled brick was incorporated into parts of the new garden design to marry the old with the new. Boston ivy has been trimmed up to the recycled brick section of the walls and within recesses along the sides of the courtyard.

Recycled timber garden shed doors are an homage to the history and age of the area and the merbau timber deck and pergola hail from a sustainable source while being a stable long-term material that need minimal maintenance.

Acanthus Green, 0403 192 775,

The West Australian

Popular videos

Change location


- °

Lifestyle Videos

Follow Us

More from The West